4. maaliskuuta 2014

Pekonia ja pullaa

On taas se aika vuodesta, kun kristityt kaikkialla maailmassa kääntävät katseensa sisäänpäin ja laskeutuvat paastoon, jokainen kirkkokunta omalla intensiteetillään ja perinteeksi muodostuneilla tavoillaan. Luterilainen paasto painottuu pääosin henkiseen kilvoitteluun. Tavoitteena on jonkinasteinen mielenmuutos suhteessa elämän tärkeysjärjestykseen. Joku kartoittaa arjen aikavarkaat ja pyristelee niistä irti, joku liputtaa ekologisen elämäntavan puolesta, toinen parantaa tapojaan vähentämällä tupakointia, karkin syöntiä, nalkuttamista, pahan puhumista, kuka mitäkin. Paastossa ihminen katsoo sisäänpäin, mutta vaikutukset ulottuvat oman hyvinvoinnin lisäksi myös kanssakulkijoihin ja luomakuntaan. Pääsiäistä edeltävä paasto alkaa tuhkakeskiviikkona ja kestää 40 päivää, sunnuntait jätetään laskusta pois. 

Meillä paaston aikana henkistellään ja ekoillaan, mutta myös kevennetään ruokavaliota ja jätetään nautintoaineet pois. Sitä ennen syödään tuhdisti. Minä paistoin päivän aluksi kunnon englantilaisen aamiaisen, kun jääkaapissa sattui olemaan paketti pekonia. Päivälliseksi nautittiin yösähköllä pehmeäksi hautunutta kasvishernekeittoa, joka terästettiin aamupekonin jämillä, ja jälkiruoaksi oli tietysti laskiaispullia. Nyt on suoraan sanoen ähky olo. No, tämä on pientä sen rinnalla, että huomenna kärvistelen kahvin vierotusoireista johtuvan päänsäryn kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti