24. kesäkuuta 2012

Jussit lusittu


Jos on joskus juhannuksen vietto käynyt työstä niin tänä vuonna. Aikaerorasituksen jälkimainingeista johtuva ilottomuus meinasi pitää pehkuissa aamusta iltaan ja juhannuspäivänä melkein pitikin. Reissuväsymyksellä oli toki hyväkin puolensa, alavireisenä sitä tohti armahtaa itsensä juhannussiivoukselta, ikkunoiden pesulta ja muulta sellaiselta sukupolvien mittaiselta ”kuuluu tehdä” -painolastilta. Sauna sentään siivottiin.

Aattoaamuna sain kammettua itseni kauppaan ja illalla ystävän houkuttelemana veturimuseolle, jossa oli tarjolla kesäistä ohjelmaa ja sokerina pohjalla ”juhannusjunalle vilkuttaminen”. Kulta oli jo paikalla talkooväkenä. Olivat ottaneet ”lättähatun” ulkoilemaan, mikä sopi juhannusillan henkeen paljon paremmin kuin Ylen voimainponnistus ja paljon etukäteispalstatilaa saanut mediajuna. Tuo mainostettu ihmeellisyys pyyhälsi yhdeksän jälkeen vauhdilla ohitse - hei hei ja hyvää matkaa - johon eräskin perheenisä ironian pilkettä silmäkulmassaan varmasti monen läsnäolijan tunnot tulkiten totesi ”no olipa hieno kokemus”. Mutta oli sentään nautittu piskuisesta juhlasta, buffetin antimista, elävästä musiikista, butohtanssista ja aurinkoisesta illasta. Suomen kesästä.

Varsinaisessa kesän juhlapäivässä ei ollut kehumista, pelkkää nukkumista ja netissä roikkumista vuorotahtiin. Tänään tekemisessä on ollut jo jonkinlainen asiallinen rytmi ja siinä sivussa on katseltu matkakuvia ja kuunneltu kiinalaista musiikkia. Se toimikoon siirtymäriittinä normiarkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti