31. lokakuuta 2010

Trokkulointia

Kudontajuttuja sitä mukaa kuin valmista syntyy, joopa joo. Kangaspuut ovat olleet vaiti, ja ovatkin kunnes työmaalla tahti tasoittuu, mutta sentään puikot ovat kilisseet, joskaan kyseinen toimi ei kuulu suosikkeihini. Koulussa kuuluin niihin epätoivoisiin, joiden tekeleet äiti joutui viimeistelemään, koska kelpo jälkeä ei syntynyt hyvällä tahdollakaan. Jos sukan tai tumpun sai kovalla väännöllä ja opettajan kädestä pitäen neuvoilla pakerrettua viimeiseen silmukkaan niin into lopahti toisessa. Kun valmista ei syntynyt tunnilla, käsityön sai viedä kotiin. Tietää sen sitten.

Puikkojen heiluttelua eli virallisesti neulomista kutsutaan tällä murrealueella kutomiseksi, joten julkaisen kuvan viikonloppuna valmistuneista säärystimistäni. Lankana Novitan Nalle aloevera 100g, 3½ numeron puikoilla 64 silmukkaa, kaksi oikein kaksi nurin joustinneuletta.


Jottei liian auvoista kuvaa syntyisi, on kerrottava, että kaapissa on jo pitkään lymyillyt sukka ja puolikas. Keväällä päätin ottaa härkää sarvista ja kutimen kauniiseen käteen sitten kouluaikojen. Päätin hyödyntää lähetysompelupiirin taitajien osaamisen ja kysyä neuvoa heiltä, yksi työn luontaisetu sekin. Hienosti meni kavennuksiin saakka. Ongelmia tuli, kun kävi ilmi, että jokaisella ikänsä kutoneella sukkamestarilla on oma tapansa tehdä kanta- ja kärkikavennukset. Jos olisin noudattanut jokaista neuvoa, minun olisi pitänyt kutoa kymmenet sukat. Into lopahti tutusti ensimmäiseen sukkaan. Ehkä se toinenkin joskus valmistuu.

Lähetysompelupiiriläiset ovat keksineet oivan nimen viikoittaiselle aherrukselleen: trokkulakerho. Ruotsin tråckla-verbi harsii kokoon. Niinhän se on, jokainen tuo kerhoon oman persoonansa ja omat taitonsa, seurakunta sponsoroi langat ja tarjoaa kahvit, omia käsitöitäkin saa tehdä, tai olla tekemättä mitään, sillä tarinaniskijääkin tarvitaan. Kun pestini vajaan vuoden päästä loppuu, näitä taitavia, juurevia ja suorapuheisia naisia tulee ikävä. Kerho on trokkulointia myös sanan varsinaisessa merkityksessä, kaksi rouvaa esimerkiksi virkkaa langanlopuista pieniä värikkäitä tilkkuja, jotka kootaan suureksi tilkkupeitoksi. Ja rahaakin trokkuloituu kasaan, kun vuoden aikana syntyneet käsityöt myydään adventtimyyjäisissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti