6. lokakuuta 2010

Suurella sydämellä

Seurakunnissa on yhä enenevässä määrin suunnattu katse kohti kolmatta sektoria. Monenlaista yhteistyö- ja avunantosopimusta on solmittu paikallisten yhdistysten kanssa ja nyt on näkyvästi ryhdytty kilpasille yksittäisten ihmisten vapaa-ajasta tarjoamalla keikkaluonteista tai säännöllistä vapaaehtoistyötä. Tähän ajaa rahan ja työvoimaresurssien vähyys, mutta myös kaino yritys saada ihmiset sitoutumaan omaan seurakuntaan ja kirkkoon.

Tänään oli työmaalla vapaaehtoistyön teemailta, jossa jaettiin tietoa siitä, missä ja minkälaista apua milläkin työalalla seurakunnassa tarvitaan. Tehtäviä löytyi laidasta laitaan perinteisistä keittiöaskareista ja lähimmäisenä olemisesta kirkon sisäseinien pesuun asti. Jälkimmäisestä extremetoimesta pappi lohkaisi, että on laitettava vapaaehtoiset asialle, koska työturvallisuusmääräykset kieltävät kirkon työntekijää kekkuloimasta yli kolmen metrin korkeudessa.

Samanlainen infotilaisuus järjestettiin viikko sitten sen pesua kaipaavan kirkon kupeessa. Molemmissa illoissa suurin osa kuulijoista oli paikalle värvättyjä työntekijöitä tai jo vapaaehtoistyössä toimivia aktiiveja ja vain muutama ulkopuolinen uskalikko. Miten saada kysyntä ja tarjonta kohtaamaan? Entä löytyykö talkoohenkisen suuren ikäluokan jälkeen vapaaehtoisia keski-ikäisiä ja nuoria aikuisia? Ilta antoi lupaavan vinkin siihenkin.

www.suurellasydamella.fi on internetissä vapaaehtoistoimintaa välittävä ev.lut. seurakuntien ylläpitämä rekrytointipalvelu, jossa avun tarvitsijat ja antajat kohtaavat keskitetysti. Palvelua kuvaavia superlatiiveja löytyi litaniaksi asti: helpoin, joustavin, kattavin, verkkoratkaisultaan edistyksellisin, palvelevin, kekseliäin ja hauskin tapa tarjota vapaaehtoisille mahdollisuuksia auttaa ja koota yhteen eri paikkakuntien auttamistyö. Seurakuntia on mukana jo neljätoista ja lisää tulee koko ajan.

Lamppu syttyi neljä vuotta sitten Tampereella, missä palvelu on houkutellut jo lähes 800 uutta auttajaa vapaaehtoistoiminnan piiriin. 2/3 värvätyistä on nuoria aikuisia ja, tämän tietokanta kertoo kuulemma sattumalta, 1/3 kirkosta eronneita. Kiintoisaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti